ШИ “Янко Мустаков”

shkola_po_izkustvata

История

През 1954 година председателят на тревненското читалище Кънчо Джамбазов привлича група ентусиазирани граждани, умеещи да свирят на различни инструменти, за преподаватели в новосформираната Детска музикална школа. За първи директор е назначен Дочо Дочев – единствения тогава професионален музикант в града.

Школата започва своето съществуване с 60 ученика, разпределени в класовете по пиано, цигулка и акордеон под ръководството на основателите Дочо Дочев, Николина Нейкова, Борис Попалександров, Ст. Кръстева, Ц. Радков, Н. Нейков, Венко Минчев и Дешка Дончева.

Основателите –

Още в първите години Детската музикална школа разширява кръга на изучаваните инструменти. Въведено е обучение по виолончело и контрабас. Сформирани са струнен и акордеонен оркестри. Все повече деца преминават през школата. Увеличава се и броят на преподавателите. Не закъсняват и първите успехи – нейни възпитаници са приети в Консерваторията и в Русенската музикална гимназия.

Освен изучаваните инструменти, школата разширява и дейността си – разкрити са балетна школа и отдел по изобразително изкуство. Така тя прераства в Детска школа по изкуствата. На своя 25-годишен юбилей школата получава името на тревненеца Янко Мустаков – един от първите образовани български музиканти. По същото време Детската школа по изкуствата бива наградена и с орден “Кирил и Методий III степен”.

През изминалите години в Школата се обучават над 3000 ученици. Повече от 80 възпитаници са продължили професионалното си образование в средните и висши училища по изкуствата. Сред най-изявените са:

  • Димитър Цонев – дългогодишен диригент на Мъжкия хор на запасните офицери – гр. Габрово;
  • Мария Попова – дългогодишен инспектор по музика в Министерството на образованието;
  • Анета Бошнакова – преподавател по пиано и дългогодишен директор на ШИ „Янко Мустаков”, както и основател и диригент на хор „Еуфоника”;
  • Иван Кожухаров – виолист, завършил оркестрово дирижиране в Ленинград, по-късно диригент на ОФД – гр. Бургас;
  • Константин Стойчев – оркестрант в Русенската филхармония, както и концертмайстор на Габровския камерен оркестър и дългогодишен преподавател по цигулка в Тревнеската школа;
  • Светла Тенева и Мария Славкова – оперни певици;
  • Евгения Христозова – редактор на списание „Музикални хоризонти” и много други.
  • Румяна Малчева – преподавател по пиано и дългогодишен директор на ШИ „Янко Мустаков”.

Днес в Школата се обучават около 70 ученика. По пиано преподаватели са В. Сиракова и А. Захариева; акордеон – М. Рачева; китара – П. Коев и гъдулка и народно пеене – Н. Кирилова. Учебният процес е организиран в 32 учебни седмици. През учебната година възпитаниците изнасят по две класови продукции, участват в концерти пред детските градини и началните училищни класове. Най-добрите свирят на годишния концерт в читалището в края на всяка учебна година. Възпитаниците ни са носители на награди от Националния конкурс за инструменталисти, който се провежда на всяка нечетна година в гр. Русе.

Дейности

Клас по пиано

Преподавател: Анелия Захариева


Клас по пиано

Преподавател: Виолета Сиракова


Клас по акордеон

Преподавател: Мая Рачева


Клас по китара

Преподавател: Петър Коев


Клас по гъдулка

Преподавател: Николина Кирилова


Клас по народно пеене

Преподавател: Николина Кирилова